Badges als motivatie in eLearning

Annika Willers · Product news · Laatst geupdate op 10 mei, 2021

Een eLearning systeem met badges geeft jouw leerlingen de kans om beloningen te verdienen. Dit stimuleert leerlingen om te blijven leren, meer badges te verdienen en jouw eigen prestaties te vergelijken met die van andere deelnemers. Badges zorgen voor meer motivatie bij de cursisten.

E-Learning met badges

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je in Coursepath zelf badges creërt en welke voordelen deze hebben.

1. Het creëren van badges in je Coursepath academy

Onder Setup vind je nu ook het item Badges. Hier kun je kiezen welke badges je in je academy wilt gebruiken. Je kunt ook eigen afbeeldingen uploaden in plaats van de standaard badges. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld badges te gebruiken in de branding van jouw bedrijf.

a. Evenementen

Badges kunnen worden toegewezen voor verschillende evenementen. Deze hebben betrekking op de volgende categorieën:

 • Gebruikersprofiel
 • Het beginnen van een cursus
 • Het voltooien van een cursus
 • Reageren
elearning

b. Bewerk badges

Om de badges te bewerken, klik je op de drie stippen aan de rechterkant en selecteer je Bewerken. Hier kun je de titel van de badge in het tekstveld wijzigen. Verder is het mogelijk om een eigen beeldbestand voor de badge te uploaden. Klik op het pijltje links onder de badge en selecteer een bestand op je computer.

Met een klik op de prullenbak aan de rechterkant kun je jouw geüploade bestand desgewenst verwijderen. Vervolgens wordt het standaard sjabloon gebruikt voor de badge.

Klik op Opslaan om jouw wijzigingen op te slaan.

elearning motivatie

c. Het in- en uitschakelen van badges

Badges kunnen worden in- en uitgeschakeld. Klik op de drie stippen aan de rechterkant en selecteer Inschakelen of Uitschakelen. In het overzicht kun je zien welke badges op dit moment in- en uitgeschakeld zijn.

Badges elearning

Als je een eerder uitgeschakelde badge opnieuw activeert, kun je ervoor zorgen dat de leden van de academy de badge opnieuw ontvangen door te klikken op de knop “In afwachting van badges toewijzen”, op voorwaarde dat ze het betreffende evenement al hebben voltooid.

2. Badges uit het perspectief van de leerling

Wanneer leerlingen een badge verdienen, krijgen ze een melding. Deze verschijnt als een nummer in de profielfoto. In het dropdown menu vinden de leden van de academy het item “Mijn badges”.

elearling motivatie

Door op dit menu-item te klikken, wordt de gebruiker naar een overzichtspagina geleid. Daar worden zowel de eerder behaalde badges in kleur getoond als de nog niet ontgrendelde badges in het grijs.

elearning intrinsieke motivatie

3. Waarom zou je bij eLearning op badges moeten vertrouwen?

 • Motiveer leerlingen

  Badges bieden een goede leermotivatie voor jouw medewerkers. Concurrentie wordt gecreëerd door het onderliggende spelmechanisme van de badges. Zodra de medewerkers hun eerste badge hebben ontvangen, zijn ze geneigd ook de andere badges te ontvangen. Digitale badges bevorderen zo de intrinsieke motivatie van de leerlingen. Ze willen zoveel mogelijk badges verzamelen. Dit leidt tot het volgen van meer cursussen. Bovendien is er een gezonde competitie tussen de medewerkers die de ontvangen badges bespreken.

 • Behaal mijlpalen

  Als de online training voor jouw medewerkers een langdurig traject betreft, zijn leerlingen geneigd snel hun concentratie te verliezen. Voor leerlingen is er pas sprake van een gevoel van prestatie wanneer alle vereiste eLearningcursussen met succes zijn afgerond. Door het toekennen van een badge voor de eerste voltooide cursus worden medewerkers aangemoedigd en gemotiveerd direct vanaf het begin van hun leertraject. Door het gebruik van badges in andere fasen van het leertraject kun je de ervaring van succes en motivatie van de cursisten verder vergroten.

 • Het aanmoedigen van zelfsturend leren

  eLearnings op basis van badges stimuleren leerlingen om het leerproces in eigen hand te nemen. Als je in je eLearning academy vrijwillige cursussen aanbiedt, kun je met badges medewerkers motiveren om deze af te maken. Met badges is de kans dat dit een succes wordt groter, want de lerenden hebben de mogelijkheid om badges te ontgrendelen via hun prestaties. Dit zorgt ervoor dat medewerkers tijd investeren in hun online training.

Wil je badges gaan gebruiken in je Coursepath academy?

Neem contact met ons op via +31 (0)20 305 76 60 of stuur een mail door op de onderstaande knop te drukken.

Stuur een email