Visueel en interactief: de hotspot vraag

Annika Willers · Tips & tricks · Laatst geupdate op 18 november, 2021

Met hotspotvragen, krijgen deelnemers een afbeelding te zien waarop ze het juiste antwoord kunnen aangeven. Op deze manier kun je zien of zij objecten goed kunnen vinden in een bepaalde situatie.

Hotspot question in Coursepath

Een hotspot vraag met meerdere “hot spots”

Je kunt een afbeelding uploaden en op die afbeelding aangeven welke gebieden juist zijn en welke niet, door te dubbelklikken op de afbeelding. In de volgende stap kun je de grootte van het gebied instellen.

Deze vraagsoort activeert verschillende gebieden in de hersenen die te vergelijken zijn met bijvoorbeeld multiple choice vragen. Deelnemers zullen het leuk vinden om objecten te zoeken en zullen daarmee het leren naar een nieuw niveau tillen met visueel nauwkeurige kennistests.

Hotspot-vragen zijn onderhoudsarm omdat ze automatisch worden beoordeeld.

Hotspot vragen gebruiken

Hotspotvragen werken met alle afbeelding die je uploadt. Hoe meer visuele informatie het bevat, hoe interessanter het wordt. Laten we een voorbeeld nemen: je wilt de kennis van een deelnemer over een machine testen en zijn vermogen om een machineonderdeel correct te lokaliseren. De eerste stap is het uploaden van een gedetailleerde foto van de machine met daarop de betreffende onderdelen. In een tweede stap definieer je een gebied in de afbeelding dat een enkel machine-item bevat. Vraag de deelnemers om dit item op de afbeelding te definiëren. Als ze op het juiste gebied klikken, wordt positieve feedback gegeven, bijvoorbeeld: “Juist, dit is het tandwiel”.

Wees creatief. Sky is the limit!

Wat ook mogelijk is:

Voorbeelden van hotspot vragen in Coursepath

Example of a hotspot question in Coursepath

Een hotspot vraag waar gevraagd wordt bepaalde tangen te identificeren.

Example of a hotspot question in Coursepath

Een hotspot vraag om de juiste processtroom te identificeren

Juiste vs. onjuiste spots

Als aanvulling op de “juiste” gebieden, kun je ook “onjuiste” gebieden definiëren. Hoewel technisch gezien alle gebieden buiten het gedefinieerde “juiste” gebied, onjuist zijn, hebben de gebieden die specifiek gemarkeerd zijn als “onjuist” de mogelijkheid om extra feedback te geven. In het voorbeeld van machine-onderdelen kan een heel gebied onjuist zijn, omdat het niet bij de eigenlijke machine hoort. In plaats van overal te klikken in de afbeelding, weet de deelnemer nu, dat het gebied in het algemeen fout is. Net als bij andere vraagsoorten, kun je bepalen hoe vaak een deelnemer mag proberen om de vraag te beantwoorden.

Conclusie

De hotspotvraag is een populaire manier om kennis te testen en een fijne afwisseling op andere, op tekst gebaseerde vraagtypes. Door je eigen afbeelding te uploaden en zelf de juiste en onjuiste gebieden te markeren, is dit vraagtype zeer veelzijdig; denk aan het toewijzen van machineonderdelen, geografische kenmerken of mensen. Maak een hotspotvraag in je eigen Coursepath (test)omgeving en probeer het zelf.

Heb je nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via +31 (0)20 305 76 60 of per e-mail.

Verstuur email