De 5 belangrijkste vragen bij het invoeren van e-learning

Annika Willers · Tips & tricks · Laatst geupdate op 27 april, 2021

Soms moet de beslissing voor het invoeren van e-learning onverwacht sneller worden genomen dan gepland. Train je meestal op locatie, maar is dat nu tijdelijk niet mogelijk? Of wil je nieuwe medewerkers onboarden ondanks dat iedereen vanuit huis werkt? Tijdens deze situaties staan enkele belangrijke vragen over de invoering van e-learning bovenaan de lijst. Een top 5 van deze vragen hebben wij samengesteld en beantwoord.

invoeren e-learning

1. Hoe snel kan ik e-learning invoeren binnen mijn bedrijf?

De invoering van e-learning binnen bedrijven kent vooral één grote hindernis, dat is het besluitvormingsproces. Maar zodra de beslissing voor e-learning software – bijvoorbeeld een LMS – is genomen, staat niets de snelle invoering van e-learning meer in de weg.

Learning Management Systemen zijn ook beschikbaar als Software-as-a-Service. Deze “service” bespaart zorgen over hosting, onderhoud en updates, omdat de provider dat voor jou regelt.

2. Hoe veilig is een online LMS?

Het e-learning-platform moet voor zoveel mogelijk medewerkers van het bedrijf beschikbaar zijn, ongeacht waar ze werken of in welk land ze zich bevinden. Belangrijk hierbij is dat het LMS is uitgerust met passende beveiligingsmaatregelen. Kijk bijvoorbeeld of de leverancier is uitgerust met een ISO-certificaat. Dan weet je zeker dat je met een betrouwbare partner in zee gaat.

Stel jezelf ook de vraag of de servers van de leverancier gehost zijn binnen de Europese Unie. Dit is nodig om de veiligheid van persoonsgegevens te kunnen garanderen.

gegevensbescherming

Jullie veiligheid heeft prioriteit

Wij willen dat jullie veilig kunnen trainen. Bekijk alle genomen maatregelen in onze leaflet.

Naar de leaflet

3. Hoe kan ik controleren of de opleiding wordt gevolgd?

Tests en rapporten zijn essentieel als je de activiteiten en het succes van jouw cursisten wilt volgen.

Door middel van tests kun je de antwoorden controleren en feedback krijgen over het succes van de cursisten. Doe hier je voordeel mee en gebruik de feedback van de cursisten om de e-learning cursussen voortdurend te verbeteren.

Rapporten geven ook inzicht in de algemene prestaties van de cursus. Van cursusdeelname (communicatie en prestatierapporten), tot het afronden van de cursus en certificering.

4. Hoe ontwerp ik zelf een LMS ontwerpen?

Voor de gebruiker is het fijn als het LMS een vertrouwd beeld uitstraalt. Geef het platform dan ook de naam en logo van jouw organisatie mee. Ook wordt het aangeraden om de kleuren van jouw bedrijf in het LMS in te stellen.

Door deze visuele elementen mee te geven bereik je twee doelen tegelijk: Je traint jouw medewerkers, partners en klanten, brengt kennis over en biedt hen een referentiemiddel aan. Dankzij de meegegeven huisstijl voelen medewerkers zich meer thuis op het platform, wat leidt tot een hogere adoptie.

5. Heb ik IT-vaardigheden nodig om e-learning succesvol te starten?

Absoluut niet! Een LMS moet altijd gebruiksvriendelijk zijn. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook juist voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het creëren van opleidingen. In de meeste bedrijven zijn de verantwoordelijken voor de opleidingen niet afkomstig van de opleidingsafdeling of gespecialiseerd personeel voor de opleidingen. Eerder worden afdelings- of teamleiders belast met het opleiden van hun medewerkers.

Niet elke opleidingsmanager beschikt dus over diepgaande IT-kennis. Toch is het creëren van een e-learning-cursus in een gebruiksvriendelijk LMS geen grote uitdaging.

Het installeren van het LMS is niet nodig omdat de leveranciers het online aanbieden. Het meegeven van de huisstijl aan het platform met logo’s en aanpassingen kan door de gebruiker in enkele klikken worden uitgevoerd. Hulp van de IT-afdeling is dus niet nodig.

Conclusie

Wanneer de beslissing voor een LMS is genomen, kan het invoeren van e-learning zonder grote obstakels in korte tijd plaatsvinden. Zoek een LMS-aanbieder die je in de onboardingfase ondersteunt en beschikbaar is voor vragen. Dan staat niets jouw e-learning project in de weg en kunt je direct aan de slag!


Begin nu met eLearning!

De proefacademie is met alle functies kostenloos te gebruiken en loopt automatisch af.

Direct starten