Follow my blog with Bloglovin

Sales training bij DER

Sales training bij DER

  • Sales Training

Doe-het-zelf en blended learning… De weg naar opgeleide verkoopmedewerkers

Gegevensintegriteit en beveiliging zijn belangrijke factoren in de toeristische sector. Jaarlijks reizen er wel 7,7 miljoen vakantiegangers met het Duitse vervoersbedrijf DER, dit betekent dat er veel persoonsgegevens worden verzameld. Het bedrijf moet dus aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen. DER Deutsche Reisebüros, als onderdeel van de grote Duitse toerismegroep DER Touristik en de REWE-groep, hecht er veel waarde aan dat alle systemen aan de gestelde IT-beveiligingsvereisten voldoen. Uiteraard geldt dit ook voor de eLearning voor DER-reisbureaus en hun gelieerde franchises en samenwerkingsbureaus. Na intensief projectwerk en testen kiezen de Duitsers voor zekerheid. Zij hebben hun vertrouwen uitgesproken in Coursepath. Het eLearningplatform zal worden ingezet voor de training van personeel en verkooppartners.

Met Coursepath hebben de reisbureaus van DER Touristik een aanbieder gevonden die voldoet aan hun beveiligingseisen en een efficiënte kennisoverdracht mogelijk maakt. De talrijke werknemers in de reisbureaus worden getraind met centraal zelfontwikkelde eLearningcursussen. Dit stelt hen in staat om de nieuw geleerde kennis direct in de praktijk te brengen. Wat hier uniek aan is? De doe-het-zelfbenadering, die de medewerkers in het hoofdkantoor in staat stelt zelf de trainingen te creëren.

Communiceer nieuwe richtlijnen eenvoudig naar 8.000 mensen

Veranderingen in de wet gaan vaak gepaard met interne en externe transformaties. Nieuwe voorschriften moeten aan alle verkopers worden meegedeeld. Dit is een grote uitdaging. Bij de reisbureaus van DER werken 2000 mensen die getraind moeten worden. Hiernaast moeten ook de alle verkoopmedewerkers van de samenwerkings- en franchisebureaus opgeleid. In totaal zullen er 8.000 medewerkers getraind worden.

Bij een bedrijf met meerdere vestigingen, is het lastig om een training op één plek te organiseren. Er is dus een nieuwe en flexibele oplossing nodig. eLearning bleek de beste oplossing. De nieuwe wettelijke richtlijnen kunnen zo eenvoudig naar het personeel worden gecommuniceerd. Door middel van online trainingen zijn alle medewerkers, ongeacht hun locatie, bereikbaar. Webinars ondersteunen het trainingsproces. Op deze manier kunnen de nieuwe reisrichtlijnen direct in de praktijk worden omgezet. Met deze oplossing besparen de reisbureaus van DER Touristik moeite en kosten die worden gemaakt met klassikale trainingen.

Een praktische bijkomstigheid: nadat DER een effectieve eLearningoplossing heeft geïmplementeerd, werden de aangeboden trainingen direct uitgebreid. Dit zijn traingingen over gegevensbescherming, producttraining en een cursus over cruises die het bedrijf aanbiedt. Wanneer elke afdeling aparte cursussen heeft, zijn de verkopers bijvoorbeeld specifiek getraind in de verkoop van cruises of het gebruik van de nieuwe 15-inch tablets op elk werkstation van de DER-reisbureaus. Nu wordt dat gecombineerd. Ook hier worden de online trainingen centraal gecreëerd en zorgt Coursepath voor een efficiënte kennisoverdracht.

Cursus overzicht DER academie

Cursus overzicht in de DER academie

Cursussen op de manier zoals jij wilt

In de trainingsstrategie van DER vertrouwt het bedrijf op blended learning en bijscholing op het gebied van reiswetgeving. Ongeveer 120 leidinggevenden van DER-reisbureaus worden klassikaal opgeleid volgens het “train the trainer” -principe. Voor de medewerkers vertrouwt DER op online trainingscursussen en webinars voor training van de verkoopmedewerkers. Met behulp van de eLearning-software van Coursepath worden de basisprincipes van de nieuwe reisrichtlijnen snel en efficiënt gecommuniceerd.

Maar hoe creëert DER dan deze cursussen? Nou gewoon via het doe-het-zelf-principe! Geen probleem voor Alexander Breitkreutz, vicepresident IT & Process Management. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbeheer en strategische IT-inkoop. Bestaande presentaties en verrijkende informatie, zoals de inhoud van wetten, worden in een oogwenk omgetoverd tot eLearningcursussen. Eenmaal gecreëerd, worden de cursussen gekopieerd naar andere academies. Hierdoor kunnen partnerorganisaties hun eigen academies beheren. Alle partijen profiteren van de centraal gecreëerde eLearningcursussen. Indien nodig nog kunnen er nog steeds wijzigingen worden aangebracht. Ook beheren zij zelf hun leden.

Laten we cruises eens als voorbeeld nemen. DER vertrouwt op teamwerk. De cursussen worden gemaakt met de hulp van een externe trainer en ondersteund door interne knowhow. Het flexibele rollensysteem van Coursepath is hier een groot voordeel. De cruisetrainer ondersteunt de ontwikkeling in hun expertisegebied en krijgt zo de rol als auteur en trainer voor deze cursussen. Voor alle deelnemers is het ook mogelijk om andere cursussen te voltooien. Dit zijn cursussen zoals reiswetgeving of gegevensbescherming.

Je zult het bijna niet geloven, maar het gefaseerde trainingsconcept van Coursepath biedt nog meer voordelen! Zo kunnen de eLearningcursussen worden verrijkt met praktische case-studies. Deze helpen DER-medewerkers om te oefenen en te onthouden van wat ze hebben geleerd. Daarnaast zijn er handouts beschikbaar om te downloaden op het platform. Deze kunnen ook worden afgedrukt. Op deze manier wordt het blended learning-concept naar tevredenheid afgerond.

Infographic staged training concept DER

Eenvoudige en veilige trainingen

Met Coursepath heeft DER software gevonden die ook nog eens voldoet aan zijn veiligheidsnormen. De gegevens van zowel het bedrijf als alle deelnemers worden gehost binnen de EU. Hierdoor zijn ze beschermd en voldoen zij aan de GDPR-richtlijnen. Naast algemene beveiligingsvereisten vallen ook specifieke zaken als gegevensback-up en IT-infrastructuur onder de dekking. Een gegevensverwerkingsovereenkomst regelt de contractuele verplichtingen voor gegevensbeveiliging en integriteit.

Daarnaast biedt Coursepath een flexibel rollensysteem voor het onderhouden van inhoud. Zo zijn er verschillende gradaties in wie wel of niet informatie kan bekijken. Maar maak je geen zorgen, dit gaat niet ten koste van de complexiteit van het systeem.

Resultaten

Coursepath ondersteunt de reisbureaus van DER Touristik met het eLearning gedeelte van hun trainingsstrategie. Alexander Breitkreutz legt uit:

Wij geloven in blended learning omdat klassikale trainingen goed te combineren zijn met de online studies van Coursepath. Dit biedt de meest succesvolle leerervaring.

Intern wordt de inhoud gemaakt volgens het doe-het-zelfprincipe. In deze context biedt Coursepath een flexibel rollensysteem voor het bijhouden van content. Beheerders, trainers en auteurs kunnen worden onderscheiden zonder de complexiteit te vergroten; dus, de veiligheidsnormen met betrekking tot gegevensbescherming kunnen gemakkelijk worden nageleefd.