Kwalificeer werknemers: Test kennis met flexibele vragen

Annika Willers · Tips & tricks · Laatst geupdate op 18 november, 2021

In de snel veranderende werk- en productcyclus wordt het testen en certificeren van werknemers steeds belangrijker. Je wilt natuurlijk dat werknemers up-to-date zijn en vertrouwd zijn met veranderende werkprocessen. Vooral als het om veiligheid gaat, is het zeer belangrijk dat werknemers weten waar ze mee bezig zijn. Planzer Transport AG, traint medewerkers bijvoorbeeld regelmatig op het gebied van luchtvrachtbeveiliging. Goed opgeleid personeel is hier essentieel, omdat ongetraind personeel fatale fouten kan veroorzaken. Gekwalificeerde medewerkers zijn altijd de basis voor het succes van het bedrijf op de lange termijn.

Air fright security training

Door training maken werknemers minder fouten en zijn meer tevreden.

Creëer een leer-vriendelijke omgeving met weining druk

Gekwalificeerde werknemers en partners zijn belangrijk voor het succes van een bedrijf. Training cursussen worden over het algemeen ook goed geaccepteerd. Maar deelnemers mogen niet teveel druk voelen. Er zijn twee elementen waar je op moet letten bij een leeromgeving. Ten eerste moet het een vriendelijke omgeving zijn dat er aantrekkelijk uitziet en intuïtief is in gebruik. Ten tweede moet de inhoud interessant zijn en direct gerelateerd zijn aan het dagelijks werk.

Met Coursepath kun je een vriendelijke trainingsomgeving creëren en omzetten in de eigen huisstijl zodat werknemers zich direct vertrouwd voelen met deze nieuwe omgeving. Vervolgens zet je cursussen in elkaar met eigen content. De beste manier om moderne kennisoverdracht vorm te geven is niet door content simpelweg online te presenteren. Als deelnemers gewoon door slides klikken, blijft er meestal niet veel hangen van wat ze leren. Om er zeker van te zijn dat de over te dragen kennis is ontvangen en begrepen, kun je ook verschillende tests gebruiken. Hiervoor biedt Coursepath verschillende vraagtypes:

 1. Quiz vragen
 2. Deze worden automatisch geëvalueerd door het systeem.

  Pop-up quiz questions

 3. Enquête vragen
 4. Deze zijn zonder evaluatie of hebben input nodig van de trainer.

  Dit zorgt voor (tenminste) twee belangrijke mogelijkheden:

  1. Zelfevaluatie: Deelnemers kunnen hun eigen kennis zelf testen zonder druk en zich voorbereiden voor eventuele volgende toetsen.
  2. Cursus feedback: Creëer een enquête met verschillende antwoord opties, bijvoorbeeld met een vraag waar meer antwoorden mogelijk zijn.
  Pop-up quiz questions

Checkbox vragen

Bekende, veel gebruikte vragen, zijn die met een selectievakje zoals een enkele keuze / multiple choice (selecteer één/selecteer meer) of waar/niet waar vragen. Voor deze soorten vragen, moet men het juiste antwoord(en) aanvinken. Deelnemers weten waarschijnlijk meteen wat ze moeten doen. En een groot voordeel voor de trainers: deze vraagsoorten kunnen automatisch beoordeeld worden. .

Multiple Choice question in Coursepath

Een multiple choice vraag met 3 antwoorden en 3 pogingen

Kort antwoord

Het essay vereist een langere tekstinvoer en wordt handmatig door de trainer wordt beoordeeld. Het korte antwoord bestaat meestal uit slechts één woord en wordt het automatisch beoordeeld.

Let op: het antwoord is alleen correct als de spelling exact hetzelfde is. Je kunt echter variaties toevoegen. Deze vraagsoort is dus bijzonder geschikt om te vragen naar unieke namen (geef indien nodig hints over hoofdletters en kleine letters of het gebruik van koppeltekens) of jaartallen.

Hotspot

Met de hotspotvraag kun je op een visuele manier de kennis van de deelnemers testen. Upload een foto waarop de deelnemers het juiste gebied moeten selecteren om de vraag te beantwoorden. Met behulp van verder gemarkeerde gebieden krijgen de deelnemers feedback, zelfs als ze het verkeerde gebied selecteren. Bij de hotspotvraag zal de beoordeling ook automatisch gaan.
Een gedetailleerde beschrijving van de hotspotvraag en hoe deze wordt gemaakt, vind je hier.

Likert scale

Eigenlijk is de schaal ook een checkbox-vraag, aangezien de deelnemers ook iets moeten aanvinken. In tegenstelling tot de andere checkbox-vragen is er bij de schaal echter geen sprake van goed of fout. Daarbij wordt een schaal niet opgenomen in de beoordeling. Meer informatie. Als je wilt vragen naar de beoordeling van de deelnemers of feedback wilt krijgen, is een schaal heel geschikt.

Tekst vragen

Deze vraag biedt een breed scala aan mogelijkheden om de kennis van de deelnemer te toetsen. Hier moet de deelnemer een tekst schrijven. Het verschil tussen Tekstinvoer en Lange tekst is het tekstveld. Bij een lange tekst kunnen de deelnemers het tekstveld schalen naar een grootte en vorm van hun keuze, terwijl het tekstveld bij tekstinvoer uitgelijnd wordt naar de paginabreedte en werkelijke grootte van de tekst.

Uploads

Dit vraagtype maakt de taken zeer veelzijdig: de deelnemers kunnen alle bestanden uploaden die ze maar willen, bv. video, audiobestanden of presentaties. De trainer kan dan de inzendingen evalueren. In combinatie met de eerder genoemde tekstvragen, kun je essayvragen maken met bestandsupload.

Selecteren

Datum selecteren, Land selecteren en Handtekening zijn vooral nuttig als de opleiding moet worden gedocumenteerd.

Eigenschappen van alle vraagsoorten

 • Weging
 • Je kunt de weging van de cursus stappen wijzigen, zodat belangrijkere vragen ook hoger gewaardeerd worden in de beoordeling.

 • Pogingen
 • Stel in hoeveel pogingen deelnemers mogen doen om de vraag te beantworoden.

 • Tips & feedback
 • Geef, indien nodig, een tip voor de volgende poging. Geef individuele feedback per antwoordoptie of algemene feedback voor de vraag.

 • Interactief
 • Geef aan of feedback weergegeven wordt of verborgen blijft.

 • Voorwaarde
 • Door het vakje uit te vinken, krijg je de mogelijkheid voor optionele vragen.

Overigens kun je in Coursepath ook een vragenpool vragenpool maken waaruit willekeurig vragen worden geselecteerd. Hoe dat precies in elkaar zit, lees je in dit artikel.

Met tests, quizzen en zelf-toetsen zet je een grote stap naar succesvolle, begrijpelijke en actuele kwalificatie van medewerkers, partners, klanten en collega’s.


Ben je klaar voor je eigen eLearning creatie? Doe de zelftest en raak vertrouwd met de verschillende vraagsoorten! Inclusief feedback en suggesties, tips en tricks.

Naar de zelf-test